Ikke perfekt, men fantastisk!

#bjorgthorhallsdottir #takeadeepbreath «Youarefantastic #enjoy
Plaza El Espolon, Logrono, 3. april 2017

Jeg satt på kafé sammen med en venninne som snakket om en av sine ansatte. Hun snakket i så rosende ordlag at det datt ut av meg «Hun høres jo helt perfekt ut».

«Nei», svarte venninnen min,
«Hun er ikke perfekt, men hun er fantastisk»!

Jeg har tenkt så mye på det å være fantastisk, og holdt et foredrag om at det uperfekte er det perfekte. Fordi det som er glatt, perfekt og ufeilbarlig er ikke det vi kjenner oss selv igjen i. Jeg tenker at det som er perfekt, er når vi tør være oss selv 100%. Det finnes ingen perfekt mal.

«Du er sterkere enn du tror»

 

2017-10-16T13:09:28+00:00 mandag 16. oktober 2017|Björg Thorhallsdottir, Bøker, Du er sterkere enn du tror, Inspirasjon|Kommentarer er skrudd av for Ikke perfekt, men fantastisk!

Livsplan for drømmer

For det er akkurat det Affirmative art er. Gjennom å tegne ut det du har inne i deg, finner du frem til drømmene som leker gjemsel inne i hjertet ditt.

Og du trenger slettes ikke være god til å tegne, for du lærer en teknikk hvor du kan lage en livsplan ved å tegne ut drømmene dine. Når jeg holder foredrag eller har utstillinger, er det så mange som spør meg om hvordan de kan klare å finne ut hva drømmene deres egentlig er, og Affirmative art kan være en fin måte å gjøre det på.

Denne tegningen laget jeg sammen med Eirik Jarl Trondsen i Uganda-prosjektet. Vi satt sammen ved Victoria Lake, og tegnet på hvert vårt bilde, men plutselig begynte vi å tegne på samme tegning. Eirik har brukt Affirmative Art som en teknikk for å hjelpe barna som går på skolen han driver i Afrika.

Da jeg gikk på Kunstakademiet, startet professoren min hver time med meditasjon. Han var inspirert av Vasilij Kadinskij, en kjent maler som gjorde det samme med sine elever. Meditasjonen gjorde at vi nullet ut, ble helt stille innvendig, og klarte å fokusere på høyre hjernehalvdel som inneholder intuisjon og tidløshet – og som gjør at vi tegner uten å dømme. Tegner det vi ser. Når jeg klarer å være i høyre hjernehalvdel og lar den venstre hvile, gir det en helt fantastisk avslapping, ro og livsglede.

Alle tenker at hvis de hjelper barn i Afrika er det nok å gi dem mat. Eirik tenker at hvis man skal hjelpe noen må man lytte til drømmene deres, og ikke minst få dem til å drømme. For mange av disse er mennesker som vokser opp uten håp, og det viktigste er å få de til å tenke at de kan følge drømmene sine og bli det de vil.

Det som vi i den vestlige verden ofte tar som en selvfølge, men likevel ikke utnytter til det fulle. Mange av menneskene som vokser opp her blir provosert over hvordan vi kaster bort våre muligheter, som vi er så heldige å ha.

Derfor er det så utrolig viktig også å gjøre Affirmative art i Norge, fordi det er så mange som følger det som er forventet av dem – og ikke drømmene sine. Og Affirmative art finner frem til drømmene som leker gjemsel inne i hjertet ditt.

2017-10-12T16:26:05+00:00 torsdag 12. oktober 2017|Björg Thorhallsdottir, Hjertefred, Inspirasjon|Kommentarer er skrudd av for Livsplan for drømmer

Den perfekte reisen til Island

Jeg har mange ganger kommet hjem fra ferier med en ubrukt reisehåndbok. For ofte er det jo slik at du er et sted og leser om et annet, og så vet du ikke hvor langt unna det er eller hvordan du skal komme deg fra A til B. Jeg ville lage en reisehåndbok som var litt sånn som Adams Matkasse. Og Vips, her kommer Den perfekte reisen til Island – landet i mitt hjerte!

Her finner du forslag til fem ulike turer, for kanskje har du en uke, kanskje har du bare en langhelg. Og det er så mye som du bare må se og oppleve. Hemmeligheten bak en vellykket tur er jo ofte planleggingen, og ikke minst, tilstedeværelsen når du er der.

Og så får du hele oppskriften med en unik reisegaranti!

«Om du følger mine turer, garanterer jeg evige, gode minner!
PS Gratulerer med at du dro til Island, og ikke bare sa at du skulle gjøre det…
Da slipper du å sitte på gamlehjemmet og angre. Nå kan du heller kose deg med de gode minnene
».

Du får beskjed om hva du må organisere på forhånd, og hva du må gjøre når du kommer til Island. For det ville jo vært dumt å drømme om opplevelser, som det viser seg at du måtte ha bestilt på forhånd, ikke sant?

Og jeg vil jo at du skal få med deg Island sin magi, den som du gjerne møter om du kommer deg bort fra området rundt Reykjavik, der de fleste turister oppholder seg. Men også Reykjavik er stappfull av flotte opplevelser og ting man kan gjøre. Det er en fin by og utforske på egenhånd, men jeg har laget en oversikt over mine favoritter og så kan du velge det du vil, litt som en a la carte-meny. Jeg vet du kommer til å kose deg her.

Det er meg som omfavner Vestfjordene, for her ble jeg født.

I Isafjordur – og et helt kapittel er viet denne fantastiske delen av Island. Du kan besøke vår lille familiekirke, som jeg har fått lov til å utsmykke. Og vet du hva, min storfamilie på Island har lovet at de skal servere pannekaker til alle som kommer!

Det har vært fantastisk å få lov til å lage denne boken. Og jeg har fått så mye hjelp fra familie og venner på Island, at jeg kan love du vil oppleve ting som andre turister aldri får anbefalinger om.

Spisesteder og overnattingssteder vil være i alle prisklasser, men de alle er valgt fordi de har noe spesielt å tilby. Noe unikt, uansett om du reiser alene, med venner eller er på familietur med barn.

Og selvsagt får du også noen Islandske eventyr i boken, for sagn og sagaer er en viktig del av kulturen.

Det å sitte tett sammen i mørket og fortelle hverandre historier, og både små tusser og alver er en viktig del av folkesjelen.

For menneskene i dette vakre landet har alltid levd med naturens magiske krefter tett på. Slikt blir det eventyr av!

God reise!

Boken er gitt ut på Pitch forlag.
Fotograf: Anne-Lise Haugen/Soulitude

2017-10-01T11:29:26+00:00 søndag 1. oktober 2017|Björg Thorhallsdottir, Björgs Island, Bøker, Produkter|Kommentarer er skrudd av for Den perfekte reisen til Island

In case of an emergency, pull down a friend

Inne i brystet ditt har du et hjerte, og det slår bare for deg.
Det slår for ditt liv. Inne i hjertet er det et hjertekompass.
Det viser alltid veien mot langsiktig glede.

Ofte er det den vanskeligste veien å gå, for du vet at du må skuffe noen på veien for å komme dit. Men hvis du ikke er tro mot deg selv, så mister du livsgleden.
Camilla Collett sa;

«Den er kun tro, som er tro mot seg selv».

Hvis du stoler på hjertet ditt, så vet du at du går om bord på en flight med destinasjon lykke.

Og blir det for mye turbulens;

Trekk ned en venn, og pust rolig!

Fra boken «Du er sterkere enn du tror»

#youarenotalone #askforhelpwhenyouneedit #yougotafriend #everythingwillbealright

2017-09-20T21:35:05+00:00 onsdag 20. september 2017|Björg Thorhallsdottir, Bøker, Du er sterkere enn du tror|Kommentarer er skrudd av for In case of an emergency, pull down a friend

Du er sterkere enn du tror

I alt det Björg formidler er dette kjernen;

Det å gi andre mennesker mot og kraft til å ta tak i livet sitt, leve det på den måten som gir den enkelte livsglede, og kunne få lov til å være den lille musefingeren som gir vennlige, oppmuntrende dytt i prosessen med å omgjøre tanker og drømmer til virkelighet!

En bok full av livsvisdom
I boken «Du er sterkere enn du tror» (utgitt på Aschehoug forlag), deler hun tankene bak over 60 nye bilder. For det er det som er unikt med kunstneren Björg Thorhallsdottir, det at hun har en klar tanke og budskap bak hver skisse, hvert bilde. Og disse bildene er Björgs dagbok. For Björg skisser hele tiden, inspirert av alt det de travle dagene hennes måtte bringe, av glede, sorg, latter, bekymringer, følelser og refleksjoner over livet. Forelskelsen som dukker opp, kjærlighetssorgen, venninneprat, familien, og ikke minst alle historiene til menneskene hun møter på sin vei.

For Björg har en helt unik evne til å knytte kontakt, og til å formidle essensen av menneskemøter – og ofte akkurat de ordene som noen trenger å høre.

De små historiene som følger det enkelte bildet rommer så mye livsvisdom. «Du er sterkere enn du tror» er en bok til å bli klok av!

– Jeg var i Lykkehaven i fjor høst for å signere Min tid, og så fortalte jeg Marit, som skrev boken Björgs Univers for noen år siden, om bakgrunnen for et par av bildene jeg akkurat hadde laget, og så sa hun «Björg – dette hadde blitt en fantastisk bok. Den må vi skrive!».

«Det var dette bildet jeg fortalte henne om. Bildet jeg samme morgen hadde tegnet til min høyt elskede venninne som valgte å forlate livet da alt plutselig ble så mørkt. Om fjærene som dukket opp overalt i tiden etterpå, og om savnet og kjærligheten til henne»

«Og bildet jeg sendte til en som skulle i et møte hun grudde seg så til. Etterpå fortalte hun at hun hadde bestemt seg for å ta på rød kjole og se helt rolig ut, uansett hvordan hun følte det inne i seg. Jeg lagde bildet mens vi snakket på mobilen, og så sendte jeg det til henne på MMS like før hun skulle gå i møtet».

«En stor takk til Marit Gaare Laache, som hadde ideen til boken og som har fulgt meg fra fjord til fjell, til by, bygd og Barcelona med. Hun har ført boken i pennen, fanget mine historier og hjulpet med å gi dem vinger slik at de kan fly ut til så mange. Denne boken hadde ikke blitt til uten henne»

Boken til Björg har fått en fantastisk respons. Den gikk rett inn på Bokhandlerens Bestselgerliste, og lå på fjerde plass forrige uke. Og tilbakemeldingene har vært mange og fine.

«Takk Björg! På side 11 fant jeg en wake up-call for meg. Som fortalte meg at for hvert minutt jeg bruker på å være frustrert over ting jeg ikke kan forandre, mister jeg tilsvarende tid med glede. Takk – det behøvde jeg. LA GÅ!!»

«Jeg skisser hver dag, og skissene er mine dagbøker. En samtale, en sms fra en venn, en tilbakemelding på sosiale medier, et møte, en fest, en reise – hver dag byr på nye opplevelser og nye erfaringer. Og det som rører seg i mitt indre, finner sin vei ned på papiret. Skissene deler jeg på Instagram. Ofte skriver noen at det var akkurat det budskapet de trengte den dagen. Det heter at et bilde sier mer enn tusen ord. Ord er magiske, for de snakker til sannheten i oss selv»

2017-09-14T23:25:07+00:00 torsdag 14. september 2017|Björg Thorhallsdottir, Bøker, Produkter|Kommentarer er skrudd av for Du er sterkere enn du tror

Hjerte med vinger

For en stund siden ble Björg kontaktet av Foreningen for barnepalliasjon. De spurte om hun hadde et bilde de kunne få bruke i sin kommunikasjon. Selvsagt sa hun ja, og donerte motivet og rettigheten til bildet «Hjerte med vinger».


Hjerte med vinger

Bildet handler om en sommerfugl som du får ha en liten stund før den forlater deg.
Sommerfugler er det vakreste som fins.
De har fire hjertekamre oppå hverandre, så hele kroppen til sommerfuglen er et bankende hjerte.

Et stort bankende hjerte med vinger fulle av farger!

Vi må nyte dem så mye som vi bare kan, for vi vet at de bare er her for en kort stund.
Og la de få lov til å bre ut sine vinger med alle de vakre fargene, den tiden de er her hos oss.

Av opplaget på 25 bilder har Foreningen for barnepalliasjon lagt ut 15 av dem i nettbutikken sin. Her kan bildene kjøpes, samtidig som man støtter det viktige arbeidet med lindrende omsorg for syke barn.

Björg deltok også på den første nordiske konferansen i barnepalliasjon i Norge høsten 2015, og ble svært berørt av møtet med pårørende.

«Det å miste mannen min lærte meg det mest verdifulle jeg har lært i livet, hvor dyrebart hvert enkelt liv er, og hvor dyrebar den lille tiden tiden vi har sammen er. Barna som kommer til oss er kjærlighet med vinger, for vi vet ikke hvor lenge vi får beholde dem. Vingene er så vakre, men så skjøre. Og en dag flyr de fra oss. Derfor er det så viktig å ta vare på hvert lite øyeblikk sammen».

Foreningen for barnepalliasjon har blant annet brukt bildet til å illustrere et informasjons- og opplysningshefte, som sendes ut til alle landets sykehus, kommuner, samt medlemmer, sponsorer og andre støttespillere. Styreleder og prosjektleder Natasha Pedersen forteller at foreningen også har gitt bildet «Hjerte med vinger» til Helseministeren og flere barnehospice.

«Kunstneren Björg Thorhallsdottir ønsket å bidra til vårt viktige arbeid, og har designet et nydelig bilde, som har fått tittelen «Hjerte med vinger». Vi er svært takknemlige for dette».

Björg har også gitt illustrasjoner til boken som foreningen ga ut i 2017 – «Berørt- Historier om ventesorg»   (Les mer om ventesorg)

2017-09-06T11:48:09+00:00 søndag 3. september 2017|Barn, Björg Thorhallsdottir, Björgs univers|Kommentarer er skrudd av for Hjerte med vinger

Du får hjertet mitt til å blomstre

Du får hjertet mitt til å blomstre

Du får hjertet mitt til å blomstre, og blomstene vender seg opp og mot lyset.

Vi blir født med et helt rent ubeskyttet hjerte, men etter hvert som vi vokser opp blir vi kjent med den såre følelsen av å bli avvist. 

Når vi serverer hjertet vårt på sølvfat og blir avvist, er det litt som om deler av hjertet dør. Men så kan det vekkes til live igjen fra en person som elsker deg ubetinget og helt for den personen du er – og som ser deg og nærer deg, og lar deg få lov til å være deg.

Da vekkes hele hjertet til live igjen og vokser seg større og kjærligheten blomstrer.

Mørket går til lys. Kjærlighetens fruktbarhet blomstrer, snur seg opp mot lyset og gir ti ganger så mye kjærlighet tilbake. Vakker ubetinget uredd gledeskjærlighet!

Det gjør oss igjen klar for å gi kjærlighet uten å være redd for å bli avvist.
Ren god kjærlighet som gir livslyst til bæreren av hjertet.

2017-08-21T14:54:03+00:00 søndag 23. juli 2017|Björg Thorhallsdottir, Björgs univers, Galleri, Inspirasjon|Kommentarer er skrudd av for Du får hjertet mitt til å blomstre